torsdag 23 maj 2013

Ägg!


Idag kom äggen! Åkte upp till Föllinge efter jobbet och hämtade ut paketet. Det såg lovande ut på utsidan iaf, inga uppenbara skador men risken för äggröra var ändå stor. Spände fast det för säkerhets skull och åkte hem till arbetskamratens fru som har äggkläckaren där kycklingarna ska bli till.

När vi öppnade paketet så såg vi rätt snabbt att det fanns risk för trasiga ägg. Spånet som äggkartongerna var packade i hade sjunkit ihop och det fanns inget spån uppe på den översta kartongen.


Det visade sig att sex av äggen var trasiga, men det är sånt man får räkna med när det skickas på posten så det gjorde inte så mycket. Det finns ju 24 ägg kvar! Troligtvis är det Faverolle-ägg som råkat illa ut, Sussex-äggen är mörkare än Faverolle sa säljaren när jag ringde henne nu ikväll. Jag ville ju hellre ha Sussex från början så det var "rätt" ägg som gick sönder.


Här är äggen upplagda på gallret som ska in i kläckaren. De mörkare Sussex-äggen ligger på de två raderna till höger och ett ensamt till vänster.


Så här ser det ut i kläckaren. Mitt galler är insatt där bara för fotograferingen, det kommer stå utanför och vila ett dygn efter resan innan det är dags för att flytta in i värmen. På de två undre gallren ligger det ankägg. Jag fick se när vi lyste med ficklampa genom ett av ankäggen. Det rörde sig där inne! Häftigt :) Kanske kommer det även ligga ankägg till oss där så småningom...

Nu är det bara att vänta. Den 31 maj ska hon lysa genom äggen och se hur det utvecklas. Kläckning beräknas ungefär till den 13 juni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar